Prélude au Congrès
Programme provisoire – peut être modifié. Les présentations sont données en anglais. L'inscription peut être achetée en complément de l'inscription à la conférence générale.
jeudi, mai 4 2023
07h45 - 08h25
Inscription
08h30 - 16h30
Atelier la nutrition pour la santé
16h30 - 17h00
Pause
17h00 - 18h15
L'assemblée générale annuelle
Événements pour les stagiaires
Carving Out Your Career Path - Trainee Career Panel (17h00 - 18h00)
SESSION/CHAIR OVERVIEW
Panelists: Megan Nechanicky, MS, RD - Bell Institute of Health & Nutrition
General Mills; Jean-Philippe Drouin-Chartier, RD, PhD - Université Laval; Shirin Panahi, PhD - Canadian Nutrition Society, and others to be confirmed
This event is supported by the CIHR INMD Training and Community Support Grant
TRAINEE NETWORKNG SOCIAL
All trainee attendees welcome (18h00)
This event is supported by the CIHR INMD Training and Community Support Grant
18h30 - 19h30
Réception d'ouverture
(inclus dans les frais d'inscription au congrès)
Programme du Congrès
PROGRAMME JOUR 1 : 5 mai 2023
Programme provisoire – peut être modifié. Les présentations sont données en anglais. Toutes les heures de l'Est
vendredi 5 mai 2023
07h00 - 07h55
Inscription | Buffet petit-déjeuner | Exposition : affiches et commanditaires
08h00 - 10h30
Séances plénières
Conférencier : à confirmer
Conférenciers : Stephen Norman, Director, Bureau of Nutritional Sciences and Sylvie St-Pierre, Manager Research and Data Analyses, Office of Nutrition Policy and Promotion
09h20 - 10h30
Finalistes : à confirmer
The Nutrition Graduate Student and Trainee Award and Oral & Poster competition presentations brought to you by Haleon
Nutrition requirements in disease-related malnutrition: Narrowing the knowledge-to-action gap
Conférenciers : Carla Prado, PhD, RD - University of Alberta and Puneeta Tandon, MD, MSc Epidemiology - University of Alberta
DESCRIPTION DE LA SESSION / MODÉRATEUR
Session sponsored by Abbott
10h30 - 11h00
Pause | Exposition : affiches et des exposants
10:45 - 11:00 Pause
11h00 - 12h15
Séances simultanées
School Meal Program in Canada: Ensuring Proper Nutrition
Conférenciers : Juliana Cohen, - Harvard T.H. Chan School of Public Health and ScM, ScDAmberley T. Ruetz, PhD - University of Saskatchewan
Is maple syrup a natural and beneficial alternative to sucrose for metabolic health and exercise performance?
Conférenciers : André Marette, PhD - Université Laval and Jonathan Tremblay, PhD - Université de Montréal
DESCRIPTION DE LA SESSION / MODÉRATEUR
Session sponsored by Québec Maple Syrup Producers
Nutrition Guidelines for Seniors: Do they Need More Protein?
Conférenciers : Heather Keller RD PhD FDC FCAHS - University of Waterloo and Nancy Rodriguez, PhD, RDN, FACSM - University of Connecticut
DESCRIPTION DE LA SESSION / MODÉRATEUR
Session sponsored by NSERC-PFSNRA
12h15
Déjeuner
12h30 - 13h00
Allocution du lauréat du prix
Lauréat du prix : Maitreyi Raman, MD MSc FRCPC CAGF - University of Calgary
Supported by Abbott Laboratories Co.
13h00 - 13h40
Session d'affiches | Exposition des exposants
13h45 - 15h00
Séances simultanées
13h45 - 15h00
Digital Kids: Tackling unhealthy food marketing in a digital world
Conférenciers : Emma Boyland, PhD, MBA - University of Liverpool and Kathryn Backholer - Global Centre for Preventive Health and Nutrition.
Moderated by Mary L’Abbé - University of Toronto
Omega-3 and immunity: from cardiometabolic risk to cancer
Conférenciers : May Faraj, PDt, PhD - Université de Montréal and Catherine Field, PhD - University of Alberta
13h45 - 15h00
Enhanced Recovery After Surgery (ERAS): What are the current surgical nutrition practices in Canadian hospitals?
Conférenciers : Chelsia Gillis, RD PhD CNSC - McGill University and Natalia Tomborelli Bellafronte, BSc (NutrSc), RD, MSc, PhD - McGill University
Description: bientôt disponible
15h00 - 15h30
Pause | Exposition : affiches et des exposants
15h30 - 16h45
Séances simultanées
Affordable Nutrition: How food prices impact food insecurity and ways to support healthy eating
Conférenciers : Craig Gundersen, PhD - Baylor Collaborative on Hunger and Poverty and Richard Matern, Director of Research, Food Bank Canada
DESCRIPTION DE LA SESSION / MODÉRATEUR
Session sponsored by General Mills
15h30 - 16h45
Early life determinants of dietary and lifestyle behaviors
Conférenciers : Véronique Gingras, Dt.P., PhD - Université de Montréal and Jennifer Woo Baidal, MD - Columbia University
Advocating for Early Nutrition Support Interventions
Conférenciers : Michele McCall MSc, RD - McCall Dietetics and Nicole Journault, RD - Alberta Health Services
17h00 - 18h30
Session d'affiches | Exposition des exposants | Réception
18h30
Activités sociales
Details coming soon
PROGRAMME JOUR 2 : 6 mai 2023
Programme provisoire – peut être modifié. Les présentations sont données en anglais. Toutes les heures de l'Est
samedi 6 mai 2023
07h00 - 07h55
Inscription | Buffet petit-déjeuner | Exposition : affiches et commanditaires
08h00 - 10h30
Séances plénières
Conférencier : à confirmer
Conférenciers : Louis Pérusse, PhD - Université Laval and David Mutch, PhD - University of Guelph
Finalistes : à confirmer
The Nutrition Graduate Student and Trainee Award and Oral & Poster competition presentations brought to you by Haleon
10h30 - 11h00
Pause | Exposition : affiches et des exposants
11h00 - 12h15
Séances simultanées
Using Community Partnerships to Spread Nutrition Risk Screening in Older Adults
Conférenciers : Catherine Chan, PhD - University of Alberta and Marlis Atkins, RD - Alberta Health Services
Are all omega-3 supplements equal for the brain?
Conférenciers : Nathalie Bernoud-Hubac - INSA de Lyon and Mélanie Plourde,PhD - Université de Sherbrooke
Apps, Apps, and More Apps: The Science and Art of Incorporating Mobile Health Apps into Clinical Practice
Conférenciers : Rachel Stahl Salzman, MS, RD, CDN, CDCES - Weill Cornell Medicine and Guillaume Couture - Équipe Nutrition
12h15
Déjeuner
12h30 - 13h00
Allocution du lauréat du prix
Lauréat du prix : Russell de Souza, ScD, RD - McMaster University
Supported by Abbott Laboratories Co.
13h00 - 13h40
Session d'affiches | Exposition des exposants
13h45 - 15h00
Séances simultanées
Exploring food literacy from a gender perspective: Implications to fairly support healthy eating habits
Conférenciers : Joyce Slater, RD, MSc, PhD - University of Manitoba and Geneviève Lavigne, PhD - Université du Québec à Trois-Rivières
13h45 - 15h00
The role of plant-based diets on omega-3 polyunsaturated fatty acid metabolism
Conférenciers : Richard Bazinet, PhD - University of Toronto and David Mutch, PhD - University of Guelph
Community-based Nutrition Strategies to Strengthen Health in Older Adults
Speakers: Tommy Cederholm, MD, PhD - Uppsala University and Nancy Presse, PhD RD - Université de Sherbrooke
DESCRIPTION DE LA SESSION / MODÉRATEUR
Session sponsored by Abbott
15h00 - 15h25
Pause | Exposition : affiches et des exposants
15h30 - 16h45
Séances simultanées
Hospital-related malnutrition: at the crossroad of evidence-based initiatives and advocacy
Conférenciers : Katherine Ford, PhD MSc RD - University of Waterloo and Carlota Basualdo-Hammond, RD, MSc, MPH - Alberta Health Services
15h30 - 16h45
Food affects mood, within individuals and in the next generation!
Conférenciers : Elnaz Vaghef Mehrabani, PhD - ACHRI, University of Calgary and Karen Davison, PhD RD - Institute for Life Course & Aging, University of Toronto
The CHANGE Program - A National Update
Speakers: Robert Boushel - University of British Columbia and Doug Klein MD FCFP MSc - University of Alberta
17h00 - 18h00
Symposium des stagiaires - From Nutrition Scientist to Nutrition Communicator
DESCRIPTION DE LA SESSION / MODÉRATEUR
This event is supported by the CIHR INMD Training and Community Support Grant
18h30 - 19h00
Réception
19h00
Cérémonie de remise des prix de la SCN