Détails de l'inscription

Prélude au Congrès  

Programme provisoire – peut être modifié. Les présentations sont données en anglais.  L'inscription peut être achetée en complément de l'inscription à la conférence générale.

jeudi, mai 4 2023

07h45 -  08h25
Inscription

08h30 - 16h30

Atelier la nutrition pour la santé 

08h30 - 16h30
Atelier la nutrition pour la santé : Vers des systèmes alimentaires plus durables
 

VOIR LE PROGRAMME DE LA PRÉ-CONFÉRENCE

16h30 - 17h00
Pause

17h00 - 18h15

L'assemblée générale annuelle 

Événements pour les stagiaires

17h00 - 18h15

Carving Out Your Career Path - Trainee Career Panel (17h00 - 18h00)

SESSION/CHAIR OVERVIEW

Panelists: Megan Nechanicky, MS, RD - Bell Institute of Health & Nutrition
General Mills; Jean-Philippe Drouin-Chartier, RD, PhD - Université Laval; Shirin Panahi, PhD - Canadian Nutrition Society, and others to be confirmed
This event is supported by the CIHR INMD Training and Community Support Grant

TRAINEE NETWORKNG SOCIAL

All trainee attendees welcome (18h00)
This event is supported by the CIHR INMD Training and Community Support Grant

18h30 - 19h30

Réception d'ouverture 

18h30 - 19h30
Réception d'ouverture
(inclus dans les frais d'inscription au congrès)

Programme du Congrès


PROGRAMME JOUR 1 : 5 mai 2023

 
Programme provisoire – peut être modifié. Les présentations sont données en anglais. Toutes les heures de l'Est

Détails de l'inscription

vendredi 5 mai 2023

07h00 - 07h55
Inscription | Buffet petit-déjeuner | Exposition : affiches et commanditaires 

08h00 - 10h30

Séances plénières

08h00 - 08h05
Mot d'ouverture

Conférencier : à confirmer

08h00 - 09h15
Health Canada Updates

Conférenciers :  Stephen Norman, Director, Bureau of Nutritional Sciences and Sylvie St-Pierre, Manager Research and Data Analyses, Office of Nutrition Policy and Promotion

DESCRIPTION DE LA SESSION / MODÉRATEUR

09h20 - 10h30

Présentations orales des lauréats du prix de l'étudiant de 2e cycle et du stagiaire


Finalistes : à confirmer

The Nutrition Graduate Student and Trainee Award and Oral & Poster competition presentations brought to you by Haleon

 

Nutrition requirements in disease-related malnutrition: Narrowing the knowledge-to-action gap
Conférenciers : Carla Prado, PhD, RD - University of Alberta and Puneeta Tandon, MD, MSc Epidemiology - University of Alberta

DESCRIPTION DE LA SESSION / MODÉRATEUR

Session sponsored by Abbott

10h30 - 11h00
Pause | Exposition : affiches et des exposants
 10:45 - 11:00 Pause

11h00 - 12h15

Séances simultanées

11h00 - 12h15
School Meal Program in Canada:  Ensuring Proper Nutrition

Conférenciers : Juliana Cohen,    ScM, ScD - Harvard T.H. Chan School of Public Health and Amberley T. Ruetz, PhD - University of Saskatchewan

DESCRIPTION DE LA SESSION / MODÉRATEUR

11h00 - 12h15
Is maple syrup a natural and beneficial alternative to sucrose for metabolic health and exercise performance?

Conférenciers : André Marette, PhD - Université Laval and Jonathan Tremblay, PhD - Université de Montréal 

DESCRIPTION DE LA SESSION / MODÉRATEUR

Session sponsored by Québec Maple Syrup Producers

11h00 - 12h15
Nutrition Guidelines for Seniors: Do they Need More Protein?

Conférenciers : Heather Keller RD PhD FDC FCAHS - University of Waterloo and Nancy Rodriguez, PhD, RDN, FACSM - University of Connecticut

DESCRIPTION DE LA SESSION / MODÉRATEUR

Session sponsored by NSERC-PFSNRA

12h15  
Déjeuner

12h30 - 13h00

Allocution du lauréat du prix

12h30 - 13h00
Award Lecture: Khursheed Jeejeebhoy Award

Lauréat du prix : Maitreyi Raman, MD MSc FRCPC CAGF - University of Calgary

Supported by Abbott Laboratories Co.

13h00 - 13h40
Session d'affiches | Exposition des exposants

13h45 - 15h00

Séances simultanées

13h45 - 15h00
Digital Kids: Tackling unhealthy food marketing in a digital world
Conférenciers : Emma Boyland, PhD, MBA - University of Liverpool and Kathryn Backholer - Global Centre for Preventive Health and Nutrition. 
Moderated by Mary L’Abbé - University of Toronto

DESCRIPTION DE LA SESSION / MODÉRATEUR

13h45 - 15h00
Omega-3 and immunity: from cardiometabolic risk to cancer

Conférenciers : May Faraj, PDt, PhD - Université de Montréal and Catherine Field, PhD - University of Alberta

DESCRIPTION DE LA SESSION / MODÉRATEUR

13h45 - 15h00
Enhanced Recovery After Surgery (ERAS): What are the current surgical nutrition practices in Canadian hospitals?
Conférenciers : Chelsia Gillis, RD PhD CNSC - McGill University and Natalia Tomborelli Bellafronte, BSc (NutrSc), RD, MSc, PhD - McGill University

Description: bientôt disponible

15h00 - 15h30
Pause | Exposition : affiches et des exposants

15h30 - 16h45

Séances simultanées

15h30 - 16h45
Affordable Nutrition: How food prices impact food insecurity and ways to support healthy eating

Conférenciers : Craig Gundersen, PhD - Baylor Collaborative on Hunger and Poverty and Richard Matern, Director of Research, Food Bank Canada

DESCRIPTION DE LA SESSION / MODÉRATEUR

Session sponsored by General Mills

15h30 - 16h45
Early life determinants of dietary and lifestyle behaviors
Conférenciers : Véronique Gingras, Dt.P., PhD - Université de Montréal and Jennifer Woo Baidal, MD - Columbia University

DESCRIPTION DE LA SESSION / MODÉRATEUR

15h30 - 16h45
Advocating for Early Nutrition Support Interventions

Conférenciers : Michele McCall MSc, RD - McCall Dietetics and Nicole Journault, RD - Alberta Health Services

DESCRIPTION DE LA SESSION / MODÉRATEUR

17h00 - 18h30

Session d'affiches |  Exposition des exposants | Réception

18h30

Activités sociales

Starting 6:30pm
Advance ticket purchase required for some social events
Details coming soon

PROGRAMME JOUR 2 : 6 mai 2023


Programme provisoire – peut être modifié. Les présentations sont données en anglais. Toutes les heures de l'Est

Détails de l'inscription

samedi 6 mai 2023

07h00 - 07h55
Inscription | Buffet petit-déjeuner | Exposition : affiches et commanditaires  

08h00 - 10h30

Séances plénières

08h00 - 08h05
Mot d'ouverture

Conférencier : à confirmer

08h05-09h15
Recent advances in understanding gene-diet relationships in obesity: opportunities and challenges for nutrition precision

Conférenciers : Louis Pérusse, PhD - Université Laval and David Mutch, PhD - University of Guelph

DESCRIPTION DE LA SESSION / MODÉRATEUR   BIO DU CO-MODÉRATEUR

09h20 - 10h30
Présentations orales des lauréats du prix de l'étudiant de 2e cycle et du stagiaire


Finalistes : à confirmer

The Nutrition Graduate Student and Trainee Award and Oral & Poster competition presentations brought to you by Haleon

10h30 - 11h00
Pause | Exposition : affiches et des exposants

11h00 - 12h15

Séances simultanées

11h00 - 12h15
Using Community Partnerships to Spread Nutrition Risk Screening in Older Adults

Conférenciers : Catherine Chan, PhD - University of Alberta and Marlis Atkins, RD - Alberta Health Services

DESCRIPTION DE LA SESSION / MODÉRATEUR

11h00 - 12h15
Are all omega-3 supplements equal for the brain?

Conférenciers : Nathalie Bernoud-Hubac - INSA de Lyon and Mélanie Plourde,PhD - Université de Sherbrooke

DESCRIPTION DE LA SESSION / MODÉRATEUR

11h00 - 12h15
Apps, Apps, and More Apps: The Science and Art of Incorporating Mobile Health Apps into Clinical Practice

Conférenciers : Rachel Stahl Salzman, MS, RD, CDN, CDCES - Weill Cornell Medicine and Guillaume Couture - Équipe Nutrition

DESCRIPTION DE LA SESSION / MODÉRATEUR

12h15
Déjeuner

12h30 - 13h00

Allocution du lauréat du prix

12h30 - 13h00
Award Lecture: Young Investigator Award for Outstanding Research Lecture

Lauréat du prix : Russell de Souza, ScD, RD - McMaster University

Supported by Abbott Laboratories Co.

13h00 - 13h40
Session d'affiches | Exposition des exposants

13h45 - 15h00

Séances simultanées

13h45 - 15h00
Exploring food literacy from a gender perspective: Implications to fairly support healthy eating habits

Conférenciers : Joyce Slater, RD, MSc, PhD - University of Manitoba and Geneviève Lavigne, PhD - Université du Québec à Trois-Rivières

DESCRIPTION DE LA SESSION / MODÉRATEUR

13h45 - 15h00
The role of plant-based diets on omega-3 polyunsaturated fatty acid metabolism
Conférenciers : Richard Bazinet, PhD - University of Toronto and David Mutch, PhD - University of Guelph

DESCRIPTION DE LA SESSION / MODÉRATEUR

13h45 - 15h00
Community-based Nutrition Strategies to Strengthen Health in Older Adults

Speakers: Tommy Cederholm, MD, PhD - Uppsala University and Nancy Presse, PhD RD - Université de Sherbrooke

DESCRIPTION DE LA SESSION / MODÉRATEUR

Session sponsored by Abbott

15h00 - 15h25
Pause | Exposition : affiches et des exposants  

15h30 - 16h45

Séances simultanées

15h30 - 16h45
Hospital-related malnutrition: at the crossroad of evidence-based initiatives and advocacy

Conférenciers : Katherine Ford, PhD MSc RD  - University of Waterloo and Carlota Basualdo-Hammond, RD, MSc, MPH - Alberta Health Services

DESCRIPTION DE LA SESSION / MODÉRATEUR

15h30 - 16h45
Food affects mood, within individuals and in the next generation!
Conférenciers : Elnaz Vaghef Mehrabani, PhD - ACHRI, University of Calgary and Karen Davison, PhD RD - Institute for Life Course & Aging, University of Toronto

DESCRIPTION DE LA SESSION / MODÉRATEUR

15h30 - 16h45
The CHANGE Program - A National Update

Speakers: Robert Boushel - University of British Columbia and Doug Klein MD FCFP MSc - University of Alberta

DESCRIPTION DE LA SESSION / MODÉRATEUR

17h00 - 18h00
Symposium des stagiaires - From Nutrition Scientist to Nutrition Communicator

DESCRIPTION DE LA SESSION / MODÉRATEUR
 

This event is supported by the CIHR INMD Training and Community Support Grant

18h30 - 19h00

Réception

19h00 

Cérémonie de remise des prix de la SCN

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