Jean-Philippe Drouin-Chartier, RD, PhD, is an assistant professor in the Faculté de pharmacie at Université Laval and researcher in the Centre Nutrition, Santé et Société (NUTRISS) of the Institut sur la nutrition et les aliments fonctionnels (INAF). Dr. Drouin-Chartier is also a registered dietitian, member of the Ordre des Diététistes-nutritionnistes du Québec. He obtained a MSc in nutrition and a PhD in experimental medicine from Laval University before pursuing a postdoctoral training in the Department of Nutrition at the Harvard T.H. Chan School of Public Health with the support of a Banting Postdoctoral Fellowship. His research focuses on the prevention and management of cardiometabolic diseases with diet and medication. His work leverages clinical, epidemiological, and metabolomics approaches.
Jean-Philippe Drouin-Chartier, DtP, PhD, est professeur adjoint à la Faculté de pharmacie de l'Université Laval et chercheur au Centre Nutrition, Santé et Société (NUTRISS) de l'Institut sur la nutrition et les aliments fonctionnels (INAF). Le Dr Drouin-Chartier est également nutritionniste-diététiste, membre de l'Ordre des diététistes-nutritionnistes du Québec. Il a obtenu une maîtrise en nutrition et un doctorat en médecine expérimentale de l'Université Laval avant de poursuivre une formation postdoctorale au département de nutrition de la Harvard T.H. Chan School of Public Health avec l'appui d'une bourse postdoctorale Banting. Ses recherches portent sur la prévention et la gestion des maladies cardiométaboliques par l'alimentation et la médication. Ses travaux s'appuient sur des approches cliniques, épidémiologiques et métabolomiques.